Domówka, wakacyjna impreza plenerowa, albo urodziny w formie standing party, w której stół będzie służył do poczęstunku w formie bufetu szwedzkiego - kanapki koktajlowe znakomicie sprawdzają się podczas takich wydarzeń. Ale jak zawsze pojawia się dylemat - ile przygotować kanapek na przyjęcie, jakie smaki wybrać i jak połączyć je z pozostałymi posiłkami, które znajdą się w menu? Z pozoru drobne zagadnienie urasta do rangi problemu, zwłaszcza jeśli to Twój debiut w roli gospodarza czy organizatora imprezy. Remedium na te rozterki są nasze usługi cateringowe i gotowe propozycje, czyli patery z kanapkami bankietowymi w różnych smakach, sporządzonych według sprawdzonych pomysłów.
Niewątpliwie lata doświadczeń i zgromadzona przez ten czas wiedza pomagają nam w tym, by zaoferować naszym klientom dobrze skomponowane, gotowe rozwiązania. Przygotowane przez nas patery to mix smaków i pomysłowo dobranych składników ułożonych na kromkach bagietki wieloziarnistej. Każda z dziesięciu propozycji to zawsze ten sam skład - dwadzieścia sztuk na paterze, podzielonych na cztery rodzaje kanapek. Dlaczego właśnie tyle i jak przeliczyć to na liczbę gości?
Jak oszacować idealną ilość kanapek na przyjęcie?
Trafne oszacowanie ilości kanapek koktajlowych może wydawać się dosyć karkołomne, bo faktycznie trudno znaleźć wspólny mianownik dla kilkunastu czy kilkudziesięciu gości na imprezie. Ostateczna ilość zależy od tego, jakie menu jest przygotowane na resztę przyjęcia oraz ile godzin będzie ono trwać. Jeśli masz w planach jakieś ciepłe posiłki, desery, stolik z ciastem i słodyczami, stół wiejski czy coś z grilla, to bankietowe kanapeczki będą świetnym uzupełnieniem tej listy dań. Wtedy policz od czterech do siedmiu sztuk na osobę, co powinno być w zupełności wystarczające. Natomiast w sytuacji, gdy chcesz zaoferować tylko zimny poczęstunek, złożony z różnych przekąsek, wówczas kanapki koktajlowe przyjmują nową rolę i będą brylować wśród sałatek, koreczków czy roladek. Jeżeli mają być jedynym posiłkiem lub główną atrakcją stołu, warto będzie zwiększyć liczbę porcji do około dziesięciu sztuk na jedną osobę.
Pamiętaj również, że jeśli na imprezie będzie serwowany alkohol, to ilość jedzenia powinna być nieco zwiększona, gdyż jak wiadomo alkohol pobudza apetyt. Na koktajlowych imprezach, które odbywają się w porze kolacji, liczba kanapek również powinna być nieco większa, ponieważ goście będą bardziej głodni. Przy imprezach na znacznie większą skalę, na przykład gdy liczba gości przekracza 60 osób, zadbaj też o jak największą różnorodność, proponując im więcej rodzajów kanapek. Zawsze lepiej jest przygotować nieco więcej, aby mieć pewność, że żaden z gości nie wyjdzie głodny, ale z drugiej strony musisz zachować rozsądny umiar, by uniknąć marnotrawstwa.
Co wpływa na liczbę kanapek na paterze?
Powtarzalna ilość kanapek bankietowych na paterze pozwala elastycznie układać menu na przyjęcie. W naszym cateringowym sklepie internetowym bez problemu sam skomponujesz optymalne dla Ciebie zamówienie i nie musisz wiedzieć, ile porcji mięsa policzyć na osobę, ile zamówić sałatek, czy też słodkich monoporcji - w tej kwestii możesz za każdym razem liczyć na naszą pomoc.
Identycznie wygląda to jeśli chodzi o kanapki bankietowe - catering jest obliczony tak, by każdy z gości był syty i zadowolony, a gospodarz imprezy nie zostawał z problemem niezjedzonych porcji. Liczba kanapek zależy od kilku czynników, przed wszystkim od czasu trwania imprezy, jej charakteru oraz tego, czy planujesz serwować uczestnikom inne dania.
Korzystając z naszego serwisu dokładnie wiesz czego się spodziewać i jak będą wyglądały zamówione u nas kanapeczki imprezowe - ile jest na paterze, jaki jest ich skład oraz jak zostaną przygotowane. Możesz wybrać propozycje wegańskie, wśród których są kanapki ze smalcem wegańskim, ogórkiem kiszonym i prażoną cebulką, kanapki z pastą z pieczonego bakłażana, czosnkiem, świeżą pietruszką i suszonym pomidorem, a także z hummusem, marynowaną papryką i ogórkiem oraz z marchewką łososiową, kaparami i koperkiem. Klasyczne, dekoracyjne kanapki bankietowe z jajkiem i majonezem, z mozzarellą, rucolą i pomidorami, aromatyczną pastą z łososia i z pikantnym serkiem fromage z kiełkami rzodkiewki też szybko znajdą swoich amatorów.
Ile kanapek przygotować na różne typy przyjęć?
Generalnie rzecz biorąc przyjęcia możemy podzielić na organizowane w formie siedzącej - bankiety zasiadane, stojącej - bankiety angielskie oraz mieszanej - bankiety amerykańskie. Zasady obwiązujące dla przyjęć formalnych są wymagane podczas ważnych eventów firmowych i wtedy menu jest bardziej rozbudowane. Kanapki bankietowe na stołach stają się też ważnym elementem dekoracyjnym, wprowadzającym barwną różnorodność. Przygotowane przez nas patery to zawsze kompozycja czterech smaków, a pomnożona przez dziesięć różnych zestawów daje możliwość skosztowania aż czterdziestu różnych kombinacji składników.
Liczba gości oraz przewidywana długość imprezy to zawsze jakaś wskazówka dla gospodarzy wydarzenia, choć tak czy inaczej najrozsądniej jest ocenić ilość jedzenia do przygotowania na podstawie wcześniejszych doświadczeń. Jednym z naszych zadań, jako dostawcy usług cateringowych, jest rzeczowo pomagać klientom w składaniu zamówień. Jeśli martwisz się, że samodzielnie nie znajdziesz balansu między niedosytem a przesytem, nie wahaj się skorzystać z naszych sugestii.
Estetyka i oryginalność - jak wybrać paterę idealną na każdą okazję?
Zanim rozpocznie się uczta dla podniebienia, to prawdziwą ucztą dla oczu jest spoglądanie na przygotowane estetycznie i z dbałością o najmniejszy detal kanapeczki. Pakiet dekoracyjnych propozycji to na przykład barwna patera wegetariańska i wegańska. W tym zestawieniu goście mogą spróbować kanapki z pieczonym burakiem i kozim serem, z pastą z bobu, kuminem i koperkiem, a także zjeść przekąskę z marynowanym tofu i grillowanym bakłażanem oraz z wegańskim paprykarzem i jalapenio.
Misternie przyozdobione kanapki koktajlowe na bagietce to oczywisty wybór, zarówno na imprezy w małym gronie znajomych, jak i spotkania o charakterze biznesowym i na eventy firmowe. Będą też wygodnym rozwiązaniem na imieninowe bądź urodzinowe poczęstunki w warunkach biurowych. I w każdym z tych przypadków oferują apetyczny wygląd, który zapewnia im powodzenie. Niechlujstwo wykonania i przypadkowość składników absolutnie nie wchodzą w grę, bo doskonale wiemy, że estetycznie podany posiłek - nawet jeśli to tylko kanapeczka - to ważna sprawa.
Kanapeczki bankietowe w swoim zamyśle mają zaskakiwać gości połączeniem różnych smaków, ale nie można zapominać o tych, którzy nie lubią być zaskakiwani. Dla tradycjonalistów przygotowaliśmy zestaw czterech rodzajów dekoracyjnych kanapek bankietowych w klasycznych kompozycjach. Na tej paterze znajdują się mini kanapki na przyjęcie z szynką, serem i zielonym ogórkiem, kanapeczki z delikatnym serkiem fromage i oliwkami, a także z pasta jajeczną i kiełkami rzodkiewki oraz tradycyjnym pasztetem i ogórkiem konserwowym.