Catering na zamówienie to dość rozległy temat i z pewnością należy go ugryźć, żeby… mieć co ugryźć gdy nadejdzie termin zaplanowanej uroczystości. W zasadzie najprościej byłoby odpowiedzieć, że im szybciej złożysz zamówienie, tym lepiej. Ale ten truizm wiele nie wyjaśnia, a czasem samodzielne rozważania nad sposobem poczęstunku dla gości mogą trwać zbyt długo. Wówczas czasu na decyzję zostaje niewiele, a może zdarzyć się, że dany termin jest wyjątkowo obłożony i rodzi się problem.
O ile niektóre życzenia najlepsze firmy cateringowe są w stanie spełnić niemal „na cito”, czyli w ciągu 48 godzin, to rezerwację na okres świąteczny lub majowy, związany z komuniami, lepiej zrobić zawczasu. Z jakim wyprzedzeniem i jak złożyć zamówienie na catering i czy trzeba dużo wcześniej zamawiać przekąski na imprezę z dowozem? Przybliżamy zagadnienie od kuchni i w szczegółach.
Z jakim wyprzedzeniem zamawiać catering?
To, jak wcześnie zamówić catering na imprezę i jak wygląda rezerwacja terminu w firmie cateringowej, zależy od kilku czynników, ale dania na większe uroczystości trzeba zarezerwować dużo wcześniej. Oczywiście najlepsze firmy cateringowe znają tę kwestię i są przygotowane na każdy „szczyt sezonu”, niemniej jednak wpadające na ostatnią chwilę zamówienia mogą zagmatwać harmonogram pracy kucharzy.
Kiedy zamówić catering, by mieć pewność, że wszystko będzie na tip-top? W przypadku organizowania kameralnych spotkań, takich jak rodzinne uroczystości czy zebrania biznesowe, z reguły wystarczy zarezerwować catering na kilkanaście dni przed wydarzeniem. Generalnie dobrym zwyczajem jest skontaktować się przynajmniej z miesięcznym wyprzedzeniem, co daje zapas czasu na przygotowanie cateringu okolicznościowego z zadbaniem o najdrobniejsze szczegóły.
Jeżeli zdarzy się, że o spotkaniu dowiadujesz się niespodziewanie i pojawia się nagła potrzeba zorganizowania menu ciepłych dań oraz wyśmienitych przekąsek, to naturalnie też jesteśmy w stanie przygotować catering, choć zmniejsza się pole manewru. Można powiedzieć, że takie zamówienia „last minute” wpadają sporadycznie i zawsze dokładamy starań, żeby je zrealizować, ale zdecydowanie nie polecamy takich praktyk.
Rozważenie różnych opcji menu i stylów kulinarnych
Szczególnym rodzajem usług z dowozem jest niewątpliwie catering świąteczny. Kiedy zamówić i co powinno znaleźć się w karcie dań? Potrawy tradycyjnie kojarzone z Wielkanocą oraz Bożym Narodzeniem mogą być uzupełnione o kilka nieoczywistych propozycji, na przykład potrawy z rybą w roli głównej - filet z łososia z zieloną soczewicą, suszonymi pomidorami i kaparami albo filety z pstrąga z blanszowanymi warzywami. Na wielkanocnym stole oczywiście dominują frykasy z jajkiem w roli głównej, ale jeśli wśród faszerowanych jaj znajdzie się łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów albo kolorowe babeczki z farszem z pstrąga z cebulą i ogórkami, z pewnością możesz liczyć na zachwyt gości.
Jeszcze jeden dylemat obraca się wokół zagadnienia cateringu okolicznościowego. Czy ma to być symboliczny poczęstunek, złożony z przekąsek fingerfood i pater z kanapkami, czy Twoi goście mają się najeść do syta, mając na stole wszystko, czego ich podniebienia zapragną? Świetnym pomysłem może być przygotowanie cateringu łączonego, czyli na przykład złożonego z ciepłych dań kuchni tradycyjnej i zimnych przekąsek, w tym także wegetariańskich. Wówczas w imprezowym w menu pojawią się między innymi bankietowe kanapeczki, kolorowe koreczki, sałatki na imprezę czy przekąski koktajlowe. Nasza firma cateringowa może zaproponować także ciasta i desery, na przykład słodkie monoporcje - mus z melona albo czekoladowy, a także uwielbiane na imprezach tiramisu.
Zapewnienie odpowiedniej ilości i różnorodności dań
Ważną kwestią podczas rozważań nad menu jest oczywiście zaplanowana liczba gości oraz odpowiednie dostosowanie ilości i wielkości porcji dla każdej osoby. To pozwala uniknąć sytuacji, gdy na przykład zabraknie przekąsek lub zmartwienia, że po imprezie zostanie ogromna ilość resztek jedzenia. Tu należy zdać się na sugestie, bo doświadczona firma oferująca usługi cateringu zawsze pomoże wyliczyć wymaganą liczbę porcji tak, by nic się nie zmarnowało i by żaden z gości nie odszedł od stołu głodny.
Dla każdego z nas przygotowanie cateringu dla nieznanej liczby osób oznaczałoby nie lada wyzwanie, a my chcemy do tego podchodzić w rzeczowy sposób. Zapewniając swoim gościom urozmaicone menu unikaj jak ognia sytuacji, gdy ktoś mógłby zostać bez porcji posiłku i zamawiania nadmiaru jedzenia, a co za tym idzie marnowania pieniędzy. Pomagamy znaleźć idealny balans pomiędzy jednym i drugim.
Jeśli uroczystość odbywa się w wynajętym na określony czas lokalu lub w sali bankietowej, to wówczas catering na zamówienie warto przeprowadzić we współpracy z obiektem i naszą firmą cateringową. Chodzi między innymi o godziny dostaw i sposób przechowywania dostarczonych dań - czy na miejscu znajdują się lodówki, z których można skorzystać oraz w jakim czasie należy uprzątnąć pozostałości, w tym tace i patery. Ale bez obaw, profesjonalny catering Frykasy Ananasy terminowo dowiezie potrawy gdziekolwiek chcesz i dopilnuje, żeby wszystko było przygotowane na czas i dostarczone w optymalnej temperaturze.
Wybór profesjonalnej firmy cateringowej z doświadczeniem w obsłudze imprez firmowych
Z pewnością jednym z czynników, które wpływają na wahania klientów, jest koszt cateringu i porównywanie poszczególnych ofert. Trzeba liczyć się z tym, że kwota końcowa będzie wyższa od tej, którą wydasz na samodzielne przygotowanie wszystkich potraw i przekąsek, ale nie można zapominać o oszczędnościach poczynionych gdzie indziej. Nie musimy chyba wyjaśniać, że każda firma cateringowa ma swoje koszty utrzymania, zatrudnia pracowników, wynajmuje lokal i odprowadza podatki. Natomiast warto spojrzeć na catering z innej perspektywy, bo pewne sprawy należą do gatunku nieobliczalnych.
Jakikolwiek błąd w sztuce kulinarnej, który mógłby zniweczyć wysiłek całego dnia przygotowań odpada zupełnie - catering na zamówienie bierze to na siebie. Rozgotowany makaron, przesolony rosół, przypalone kotlety, niedopieczony drób z nadzieniem? Możemy sparafrazować tekst piosenki „wszystko się może zdarzyć, gdy głowa pełna wrażeń” i przenieść to na realia przygotowań posiłków dla większego niż zazwyczaj grona gości. Dodatkowo sporządzając posiłki własnoręcznie ponosisz koszta energii i produktów, których nigdy nie jest w sam raz - czegoś zabraknie, coś zostanie, co innego się wyleje lub rozsypie. Decydując się na przygotowywanie spotkania od strony kulinarnej samodzielnie musisz też zawsze liczyć się z czasem spędzonym na zakupach z listą składników i na poszukiwaniach produktów sezonowych.
Na końcową cenę wpływa również jakość składników użytych do przygotowywania dań, a niestety nie zawsze te dwa czynniki idą ze sobą w parze. Wszystko zależy przede wszystkim od wielkości cateringu i rodzaju potraw oraz przystawek jakie zamówisz. Zdecydowanie lepiej korzystać z ofert sprawdzonych firm, żeby nie dać się naciągnąć i by wszystko wypadło, tak jak sobie tego życzysz. Każde zamówione danie i pozycja w menu Frykasy Ananasy jest przygotowane ze składników wysokiej jakości oraz zawsze świeżych. Baw się dobrze w gronie bliskich osób i nie martw o resztę - my doskonale zadbamy o ich podniebienia.
Validate your login
Zaloguj się
Stwórz nowe konto