Zgodnie z wigilijną tradycją każda z tradycyjnych dwunastu potraw na wieczerzę powinna być przyrządzona z różnych darów ziemi i każdą należało posmakować, aby zapewnić sobie powodzenie w nadchodzącym roku. Dla niektórych to również okazja, by solidnie podjeść przed złożeniem sobie noworocznego przyrzeczenia dotyczącego nowej diety bananowej lub innego remedium na parę nadprogramowych kilogramów. Pięknie zastawione stoły, uroczysta atmosfera, roześmiane dziecięce buźki i nostalgiczne spojrzenia seniorów rodziny - czy może być coś piękniejszego? Jeśli chcesz mieć chwilę dla siebie, odpocząć od przedświątecznego rozgardiaszu i delektować się smakiem każdej z potraw, możesz zamówić wigilijny catering z dostawą pod dom. Co polecamy w tym roku i czy obok klasycznych dań warto postawić coś ekstra?
Najpopularniejsze dania na Wigilię - co króluje w ofercie cateringu?
O tym, jakie dania na Wigilię należy przyrządzić, często decydują różne kompromisy. Uznajmy, że upichcenie dwunastu różnych potraw to nie jest praca dla jednej czy nawet dwóch osób. Niektóre z nich są czasochłonne, a lepienie setki pierogów może być wyzwaniem dla najbardziej wytrwałych. Choć wspólne pieczenie ciast czy wycinanie pierniczków przynosi dużo frajdy wszystkim członkom rodziny, to filetowanie karpia już niekoniecznie. A przecież każdy z domowników i gości lubi różne dania. Wigilia jest więc nie tylko wspaniałą uroczystością dla najbliższych, ale również niemałym przedsięwzięciem organizacyjnym.
Zamawiając z wyprzedzeniem catering wigilijny masz pewność, że lista wybranych potraw będzie gotowa na czas, a każda z nich przyrządzona w odpowiedni sposób. Co na Wigilię polecają Frykasy Ananasy? Menu wypełnione jest smakowitościami, które zadowolą podniebienia wszystkich gości. Czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, pierogi, kapusta z grochem czy filety rybne. Nie pytaj, jakie są dania wigilijne, tylko które z nich masz ochotę spróbować.
Karp na Wigilię - czy warto zastąpić go inną rybą?
Oczywiście na stole wigilijnym nie może zabraknąć ryby. Karp smażony lub w galarecie to nasza tradycja, choć wbrew pozorom nie ugruntowała się wieki temu. W zasadzie dopiero po II wojnie światowej to właśnie karp stał się rybą typowo świąteczną. Wcześniej na polskich stołach gościły sandacze i szczupaki, a w mniej zamożnych domach stynki. Karp ma swoich zwolenników i przeciwników, więc na wigilijnej kolacji coraz częściej goszczą inne ryby, głównie ze względu na dzieci. I choć do jedzenia karpia trochę zniechęcają liczne ości, to są jednak i tacy, którzy w wigilijny wieczór na smażone filety czekają nie mniej niż na prezenty.
Dania na Wigilię, tradycyjne lub mniej, powinny smakować gościom, a jak wiadomo kulinarne gusta są różne. Najmłodsi mogą nie przepadać za kompotem z suszu lub śledzikiem, za to chętnie spróbują ręcznie lepionych pierogów z kapustą i grzybami lub delikatnego fileta z łososia, podanego z masłem koperkowym. Choć tradycja potraw wigilijnych jest bardzo silna, coraz więcj osób decyduje się na nowoczesną interpretację klasycznych dań. Dzięki temu na wigilijnym stole pojawiają się nowe, nieoczywiste smaki i połączenia. Dla urozmaicenia menu możesz przygotować szybkie dania na Wigilię, podać kutię lub makiełki oraz domowego makowca. A dla osób poszukujących zdrowych alternatyw proponujemy, by na wigilijnym stole umieścić również dania wegetariańskie, pełne warzyw, owoców i roślinnych białek. Szybko przygotowana zdrowa sałatka dla osób, które są na diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej, spotka się aprobatą.
Śledzie w nowej odsłonie - klasyka z nutą nowoczesności
Klasyczne potrawy wigilijne to kulinarne skarby, które przetrwały wieki i wciąż zachwycają swoim smakiem. Bez względu na to, jakie potrawy pojawią się na wigilijnym stole, najważniejsze jest rodzinne i wesołe świętowanie, z miłymi wspomnieniami i anegdotami oraz kosztowaniem każdego z dań. Co ciekawe, liczba potraw na Wigilii była niegdyś zupełnie inna, bo wierzono że tylko nieparzysta liczba dań przyniesie domownikom szczęście. Dlatego też podawano jedenaście lub dziewięć różnych posiłków, w zależności zamożności domu, w którym przygotowywano wieczerzę wigilijną. Jedenaście potraw znajdowało się na stole na dworach magnackich, dziewięć u szlachty, a ubożsi spożywali tylko siedem lub mniej dań. Wciąż jednak nie były to jednak liczby przypadkowe - siedem to liczba dni w tygodniu, a dziewięć było chórów anielskich. Ale gdy i tak nie masz czasu na ich przygotowanie – nic straconego! Co na Wigilię do jedzenia proponujemy z naszego menu?
Zaserwowanie karpia w galarecie na wigilijnym stole to prawdziwa uczta dla podniebienia i okazja do cieszenia się tradycyjnymi smakami. Skosztuj również fileta z dorsza z groszkiem w galarecie, filetów z pstrąga z blanszowanymi warzywami lub wyśmienitej ryby po grecku. Nie może również zabraknąć śledzika pod różnymi postaciami: w sosie tatarskim, w śmietanie z jabłkami lub z cebulką w oleju.
Zupa grzybowa na Wigilię - jak dodać jej wyjątkowego aromatu
Jakie dania na Wigilię podać i kiedy? Trzymając się tradycji na samym początku podajemy zupę - barszcz czerwony lub grzybową. Później serwujemy danie główne w postaci ryby, pierogów, kapusty z grzybami i kapusty z grochem oraz dostawiamy śledzie i filety w galarecie. Na samym końcu podaj gościom paszteciki z grzybami, sałatkę jarzynową oraz desery, czyli wspomnianą wcześniej kutię oraz makowca.
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych polskich zup, choć nie w każdym regionie jest jednakowo popularna. Jada się ją chętnie w całej Polsce, lecz swoje triumfy święciła początkowo głównie na Mazowszu. Zakłada się, że to właśnie stamtąd pochodzi staropolski przepis na zupę z suszonych grzybów i ponoć to mieszkańcy województwa mazowieckiego sprawili, że potrawa ta stała się sławna w całym kraju. Może być podawana z makaronem typu zacierki lub łazanki albo z siekanymi warzywami. Aromat grzybów podkreślą podsmażone na maśle czosnek i cebula dodane do wywaru z warzyw i grzybów. Jeśli chodzi o zioła, to smak zupy grzybowej doprawią estragon, lubczyk, bazylia i tymianek.
Pomysły na minimalistyczne, ale efektowne dekoracje stołu, pasujące do nowoczesnych dań
Świąteczna dekoracja stołu powinna składać się z elementów nawiązujących do tradycji związanej z Bożym Narodzeniem. Gałązki świerku, kolorowe szyszki, laski cynamonu i wanilii, suszone plastry pomarańczy - zestaw naturalnych dekoracji jest przebogaty. Możesz również pokusić się o przygotowanie stroika z piękną świecą zapachową pośrodku, która będzie roztaczała przyjemną woń goździków i cytrusów podczas wieczerzy, na której możesz też zaserwować kilka dań odbiegających od kanonu.
Nietypowe dania wigilijne są mile widziane przez miłośników nowych doznań kulinarnych. Jesiotr w sosie szafranowym brzmi wykwitnie i smakuje wybornie. Mięso jesiotra jest zdrowe, bardzo delikatne, smaczne i praktycznie pozbawione ości. Filety z łososia w aksamitnym sosie śmietanowym przypadną do gustu dzieciom, ale również seniorzy z chęcią zjedzą taką pożywną porcję ryby. Łosoś słynie głównie z bardzo dużych zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami serca oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu i układ ruchowy. Najważniejsze, by było zdrowo, smacznie i pożywnie - niech Święta Bożego Narodzenia smakują wszystkim tak samo.
Validate your login
Zaloguj się
Stwórz nowe konto