Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
Kapusta z grzybami to jedna z powszechnie uwielbianych, tradycyjnych potraw wigilijnych, której historia sięga polskiej kuchni ludowej. Jest głęboko zakorzeniona w kulturze i symbolice Bożego Narodzenia dzięki prostocie przygotowania i bogactwu polskich smaków. W dawnych czasach dodawano do niej różne przyprawy i dodatki, ale jej podstawowe składniki pozostały wciąż te same.
Tradycyjna kapusta wigilijna z grzybami - zamów na catering!
Jeśli chodzi o potrawy wigilijne, kapusta z grzybami nie tylko przypomina o tradycjach, ale także doskonale wpisuje się w współczesne trendy kulinarne dzięki swojemu wegetariańskiemu charakterowi. Choć danie zmieniało się przez wieki, to jego rdzeń pozostaje niezmienny - kiszona kapusta i suszone grzyby były łatwo dostępne w okresie zimowym, kiedy świeże produkty były rzadkością.
Tradycyjna kapusta z grzybami ma oczywiście swoją symbolikę jeśli chodzi o składniki. Kapusta miała zapewniać zdrowie i dobrobyt, a grzyby, jako dary natury przyniesione z lasu, były postrzegane niczym talizman chroniący przed złymi mocami i przynoszący szczęście. Łączenie tych składników było także przejawem praktycznego podejścia – fermentowana kapusta była bogata w witaminy i korzystna dla zdrowia, szczególnie w okresie zimowym.
Kapusta wigilijna z grzybami musi być odpowiednio przygotowana i dobrze doprawiona, by podkreślić walory smakowe tego prostego, ale pysznego dania. W dawnych czasach dodawano do niej lokalne przyprawy i słodkie dodatki, w zależności od regionu Polski. Obecnie to głównie liść laurowy i ziele angielskie dodają aromatu i pozwalają wydobyć głębię smaku, a odrobina słodyczy pojawia się po dodaniu startej marchwi.
Sposób podania - gramatura, ilość
Wigilijna słodka kapusta z grzybami dostarczana jest w postaci gotowej do podania, po wcześniejszym podgrzaniu.
Dostawa realizowana jest naszym transportem w warunkach chłodniczych.
Kiszona kapusta z grzybami w naszym menu jest dostępna w porcjach po 1 kg.
Sprawdź nasze inne potrawy z oferty wigilijnego cateringu
Validate your login
Zaloguj się
Stwórz nowe konto